lader2

Läder

 1. Till läderskor använder du en skoborste för att borsta bort all smuts. Jobbiga fläckar tar du bort med en läderrengöringskräm.
 2. Läderskor putsas upp med skokräm i neutral eller rätt nyans. Skokräm på burk eller tub innehåller mycket färgpigment och gör lädret blankt samtidigt som det impregnerar, ger näring och återställer utseendet. Låt skokrämen torka in i 15 minuter. Borsta sedan in skokrämen i lädret. Polera med putsduk för djup glans.
 3. Skokräm impregnerar till viss del, men för än bättre skydd mot väta rekommenderas att använda impregneringspasta (exempelvis minkolja) eller impregneringsspray. Spray ger skorna en osynlig och extremt vattenavvisande yta. Enkelt att använda – bara spraya på och låt torka i 10 minuter. För extra skydd upprepa. Skor med undersula av läder tål inte vatten. Använd speciellt impregneringsmedel som skyddar lädersulan.

mocka
Mocka

 1. Mocka- och nubuckskor är lite känsligare. Här använder du specialprodukter som slipkloss och speciellt framtagna rengöringsmedel. Slipa extra på fläckar, saltränder och blanka partier. Borsta sedan bort sliprester från skon med en skoborste.
 2. För att vårda dina skor används specialkräm som återställer och impregnerar. Låt krämen torka in i 10 minuter. Rugga därefter upp ytan med mockaborste.
 3. För att skydda dina skor använder du impregneringsspray. Därefter skall skorna torka och du avslutar med att borsta upp den ruggiga ytan med mockaborste. Upprepa för extra bra resultat, låt torka i 10 minuter emellan.

tyg
Textil

 1. Till textilskor fungerar rengöringsschampo bäst när du vill få skorna riktigt rena.
 2. Vit sula på sneakers vårdas bäst med en heltäckande och flytande skokräm med vitt färgpigment.
 3. Textilskor sprayas med ett tunt och jämnt lager impregneringsspray för att skydda både mot smuts och väta. Låt torka i 10 minuter och upprepa för extra bra resultat.

lader
Oljat läder

 1. Till oljat läder använder du rengöringsschampo vid behov om inte skoborsten hjälper.
 2. Skor av oljat läder behandlas med preparat som fet pasta eller spray som gör att lädret får ett nyoljat utseende och karaktär samtidigt som det skyddar och impregnerar. Tänk på att ljusa skor blir mörkare.
 3. Skor av oljat läder behandlas med preparat som fet pasta eller spray som gör att lädret får ett nyoljat utseende och karaktär samtidigt som det skyddar och impregnerar. Tänk på att ljusa skor blir mörkare.

blandat
Blandat material

 1. Skor med blandade material och tex-membran vårdas efter respektive yttermaterial.
 2. För att få ett komplett skydd använd impregneringsspray sist.

tips
Några tips

När du har rengjort, vårdat och skyddat utsidan av skon är det dags att jobba med insidan. Här får du några gångbara råd!

 • Ett par fötter svettas upp till 20 ml varje dag. Byt därför skor ofta och låt skorna vila och andas.
 • Iläggssulor ger inte bara bättre komfort och passform, de absorberar dessutom fukten vilket gör att fötterna och skorna mår betydligt bättre.
 • Byt sulorna med jämna mellanrum. Du håller skorna och fötterna väldoftande med hjälp av antiluktsprayer eller deosulor – lika självklart som vanlig deodorant!
 • Tänk också på att om du använder skohorn, skoblock och stövelstöd så bevarar du formen på skor och stövlar och de får ett längre liv.

Lycka till!